Belang van Class A++ 4G/LTE afgeschermde kabels

Juni 2018

De uitrol van 4G telefonie zorgt in toenemende mate voor storingen op de kabelnetten. Voornamelijk op de netwerken van Ziggo en Caiway hebben sommige digitale transport-streams overlast van de instraling. Daarnaast zijn er bij Caiway zelfs diverse frequenties rondom de 800 MHz die worden verstoord.

Ook Ziggo heeft last van de uitrol van 4G telefonie. Hier hebben ook vergelijkbare storingen plaatsgevonden op een transportstream die boven 800 MHz ligt. Het gevolg hiervan is dat het TV beeld tijdelijk wordt geblokkeerd of zelfs uitvalt.

Om dergelijke storingen van bepaalde frequenties op kabelnetten door 4G en toekomstig mogelijk ook 5G te voorkomen, adviseren Ziggo en Caiway klanten om nieuwe 4G straling afgeschermde kabels aan te schaffen.

Maar waar moet u nou opletten bij de aanschaf van aansluitkabels?
Allereerst bij coax kabels is de afscherming van de kabel van belang. Hiermee wordt ook wel de mate waarin de kabel en de connectoren beschermd zijn tegen draadloze signalen die door de lucht getransporteerd worden bedoeld, zoals 4G/LTE, Wifi & GSM signalen. Wanneer deze signalen de kern van de kabel bereiken dan kan dit storingen veroorzaken op het kabelnetwerk.

Bij de aanschaf van de juiste kwaliteit coax kabel kunt u letten op het aantal lagen afscherming dat de kabel heeft (bij voorkeur 4-voudig). Vaak staat er ook op de verpakking het logo Class A/A+/A++. Uit onderzoek blijkt dat Class A++ nodig is om vrijwel storingsvrij te zijn. Daarnaast kunt u ook letten op de connectoren. Wanneer u de connectoren los op de kabel kunt draaien kan Class A++ afscherming niet gehaald worden. Schaf dus kabels aan met aangegoten connectoren.

Verder bestaan er de keurmerken: KabelKeur en Ziggo Geschikt. De producten die beschikken over deze keurmerken zijn getest door Ziggo en voldoen aan de hoogste standaarden. De nieuwe Kabel Keur eis is momenteel ook verhoogt naar Class A++. De aansluitkabels van Kopp en Technetix zijn op dit moment de enige kabels die gecertificeerd zijn en voldoen aan de laatste eisen voor het Ziggo netwerk.  

Elka Pieterman biedt A++ 4G/LTE afgeschermde kabels aan van o.a. Technetix. Deze professionele aansluitkabels beschikken over aangegoten connectoren, Class A++, zijn 4G/LTE en 5G proof, 4-voudig afgeschermd en 105dB dicht, voor een storingsvrij signaal. Daarnaast zijn deze kabels met een maximaal frequentiebereik van 2400 MHz klaar voor de toekomst.


Bekijk alle nieuwsitems