De productie van halogeenlampen wordt per 1 september 2018 langzaam gestopt

Maart 2018

De Europese Commissie heeft besloten om de productie van halogeenlampen langzaam te stoppen per 1 september 2018.

In 2015 zijn de lidstaten en de Europese Commissie overeengekomen om langzaam te stoppen met de productie van de inefficiënte D-klasse halogeenlampen. Hierdoor zal er meer tijd beschikbaar zijn om de kosten van LED lampen te verlagen.

In eerste instantie was overeengekomen om de productie te stoppen per 1 september 2016. Dit zal nu echter uitgesteld worden tot 1 september 2018. De productie van bepaalde inefficiënte halogeenlampen zal stoppen, omdat de consumptie van halogeenlampen 5 keer hoger is dan die van energie-efficiënte LED lampen.

Vanaf 1 september zullen bepaalde niet-directionele netspanning halogeenlampen (vooral de peervormige modellen) niet langer meer op de markt gebracht worden. Dit geldt niet voor de directionele halogeenlampen, die we vaak tegen komen in bureaulampen.

Het uitstellen van de maatregel heeft voor de consument een aantal voordelen. Zo kan het overstappen van een gewone halogeenlamp naar een energie-efficiëntere LED lamp ongeveer 115 euro besparen op de totale levensduur van ongeveer 20 jaar. Daarnaast verdient een nieuwe energie-efficiëntere LED lamp zich al binnen een jaar terug.
 

             Uitgefaseerd             Blijven beschikbaar

 

Bekijk alle nieuwsitems