Ontwikkelingen in kabelland

Mei 2018

Door de toenemende vraag naar data, snelheid en connectivity én uploadcapaciteit zijn er een aantal ontwikkelingen in kabelland.

Anno 2018 zitten we met de huidige kabelaanbieders nog steeds in het DOCSIS 3.0-tijdperk.

Introductie van DOCSIS 3.1 in 2020/2021 in Nederland
Met DOCSIS 3.1 bereidt de kabel zich voor op de toekomst. Elk jaar wordt er meer data verstuurd. Nederlanders doen steeds meer online: thuiswerken, winkelen, online back-ups maken, foto’s en video’s delen, gamen, e-mailen en skypen. En ook apparaten zijn steeds vaker verbonden met internet. Er is al met al een groeiende behoefte aan breedbandcapaciteit. Met de techniek DOCSIS 3.1 groeit de kabel mee met die vraag met de zekerheid van een hoge kwaliteit verbinding. DOCSIS is een afkorting van Data over Cable Service Interface Specification en is een techniek die kabelbedrijven in staat stelt om informatie over een coax-kabel te vervoeren. De 3.1-specificatie is ontwikkeld om een nieuwe generatie van kabeldiensten mogelijk te maken en om kabelbedrijven in staat te stellen te blijven voldoen aan de toekomstige consumentenvraag naar snelle verbindingen en geavanceerde toepassingen.

Een nadeel van deze aanstaande introductie is dat alle bestaande versterkers moeten worden vervangen.

DOCSIS 3.1 maakt Gigabit snelheden via de kabel mogelijk. De standaard specificeert snelheden tot 10 Gbps downstream en tot 2 Gbps upstream en definieert een uitbreiding van het frequentiespectrum tot eerst 1.2 GHz en later tot 1.7 GHz. Oftewel, de 65MHz retourband wordt een 254MHz retourband en de tot 862MHz downstream band wordt tot 1.2GHz downstream band.


Frequentieband (1.2GHz)
De 1.2GHz versterkers dienen als tussenoplossing. Deze zullen ook allemaal vervangen moeten worden bij de introductie van DOCSIS 3.1.

Ze faciliteren wel een hogere download 1.2GHz, maar geen hogere upload. Deze is beperkt tot 65MHz.

Voor DOCSIS 3.1 moeten er nieuwe versterkers komen met een split op 258MHz om gebruik te kunnen maken van de nieuwe uploadcapaciteit (radio en analoge TV vervallen).

U herkent deze versterkers aan 1.2GHz of 1.2GHz Ready op de verpakking, zoals o.a. Hirschmann HMV41 en de Technetix FRA-752X.


Bekijk alle nieuwsitems