Brita reageert op aflevering van “Keuringsdienst van Waarde” over waterfilters

April 2021

Als deskundige met meer dan 50 jaar ervaring op het gebied van waterfiltratie willen wij graag reageren op enkele punten die het TV-programma "Keuringsdienst van Waarde" naar voren bracht in de aflevering van 8 april over waterfilters.

BRITA maakt geen misleidende reclame

Als verantwoordelijk bedrijf, als familiebedrijf, blijven wij weg van het inspelen op gevoelens van ongerustheid of onzekerheid. Wij zouden daarom nooit beweren dat het Nederlandse kraanwater onveilig is of enige andere vorm van bangmakerij bedrijven. In het kort gezegd: het drinkwater in Nederland is zeer geschikt om gewoon te drinken. Echter, sommige mensen houden niet van hard water om te drinken – en er zijn nogal wat gebieden in Nederland met een bovengemiddelde waterhardheid. Het filteren van het water verzacht het en geeft het een meer aangename smaak. Ook is bekend dat bij verhitting, hard water kalkaanslag veroorzaakt. Om het water te optimaliseren voor warme dranken is een waterfilter zeer aan te raden, om uiteindelijk de smaak en het eindproduct zoals koffie en thee te verbeteren. Daarnaast reduceert het filteren de vorming van kalkaanslag in huishoudelijke apparaten, welke het voortijdig kapot gaan tot gevolg kan hebben. Daarnaast worden geur- en smaakverstorende stoffen die in het kraanwater kunnen voorkomen gereduceerd door de actieve koolstof in onze filters. De actieve koolstof in de BRITA waterfilters is gemaakt van kokosnootschalen en is speciaal ontwikkeld en zeer geschikt voor deze vorm van drinkwaterfiltratie.

Wij zouden nooit beweren dat onze producten het drinkwater veiliger maken. Integendeel, wij vermelden in al onze gebruiksaanwijzingen dat BRITA waterfilters alleen mogen worden gebruikt met leidingwater dat door het waterleidingbedrijf wordt geleverd, omdat dit water veilig is om te drinken.

Hygiëne en veiligheid

Zoals te zien was tijdens de aflevering, heeft de redactie van de Keuringsdienst van Waarde onze filters op een of andere manier getest op bacteriële groei. Zonder de exacte testprotocollen en -procedures te kennen, die in het algemeen moeten worden afgestemd op de relevante normatieve en regelgevende kaders, betwijfelen wij of de test dienovereenkomstig is uitgevoerd. Onze hele omgeving bestaat voor het overgrote deel uit – meestal – volkomen onschadelijke ziektekiemen. Deze bevinden zich overal; in de lucht, in de meeste voedingsmiddelen en ook in het drinkwater.

BRITA huishoudwaterfilters zijn geen kiemenfilters. Dat wil zeggen dat kiemen die bijvoorbeeld met het leidingwater in het filter terechtkomen, na het filterproces ook in het filtraat worden aangetroffen. De meeste kiemen stromen gewoon door het filterpatroon samen met het gefilterde leidingwater in de kan. Sommige onschadelijke waterkiemen kunnen zich hechten aan de actieve kool in het filterpatroon. Dit kan leiden tot een hoger kiemgetal dan in het leidingwater. Hogere kiemgetallen kunnen op het eerste gezicht misschien verontrustend klinken, maar daar is geen enkele reden voor. Melk van hoge kwaliteit kan bijvoorbeeld tot 100.000 kiemen per ml bevatten zonder dat dit duidelijk negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid.

Bovendien, om ervoor te zorgen dat alle filterpatronen de BRITA-fabriek in hygiënisch onberispelijke staat verlaten, worden ze met stoom gesteriliseerd voordat ze in folie worden verpakt. Daarnaast certificeert de onafhankelijke en gerenommeerde TÜV SÜD BRITA waterfilters in de categorie levensmiddelen volgens de Duitse en Europese wetgeving. Daarbovenop worden uit elk productieproces regelmatig enkele filters als steekproeven genomen. Op die manier zorgt BRITA er voor dat het de kwaliteit die het bedrijf nastreeft, kan garanderen. Tevens controleert ook TÜV SÜD regelmatig de constante kwaliteit van BRITA waterfilters. BRITA filterpatronen voldoen uiteraard ook aan alle relevante normen, standaarden en voorschriften voor microbiologische veiligheid. Ook dit wordt regelmatig door externe testinstituten gecontroleerd en geverifieerd.

Tot slot, BRITA laat vrijwillig de filterpatronen onderzoeken door onafhankelijke medische instituten, zoals de afdeling hygiëne van de universiteit van Mainz. Prof. Dr. Michael Pietsch, hoofd van de afdeling, komt tot de conclusie dat "Wanneer het filtersysteem wordt gebruikt zoals het bedoeld is, het vanuit hygiënisch oogpunt geen schade kan toebrengen aan de gebruiker".

Daarom zijn de bevindingen van de Keuringsdienst van Waarde voor ons onbegrijpelijk, en uiteraard zit er absoluut geen gevaar in het drinken van gefilterd water.

Bekijk alle nieuwsitems