HDMI Ultra High Speed met Ethernet 2.1

April 2021

Maak kennis met onze nieuwste HDMI kabels! De 2.1 versie heeft meer bandbreedte om hoogwaardige beeld- en geluidssignalen te versturen. Ze zijn geschikt voor toekomstige apparatuur met een resolutie tot wel 10K! De kabels voldoen gegarandeerd aan alle UHD 10K, 8K, 4K resoluties (10K, 8K @60Hz, 4K @120Hz) en zijn o.a. geschikt voor de Ziggo Next box en Playstation 5. Om optimaal gebruik te maken van deze kabel moeten de TV en de aangesloten bron wel de 2.1 versie ondersteunen.

Officieel HDMI certificeringslabel

   

De Scanpart Ultra High Speed kabels zijn getest door HDMI.org en verzekeren hiermee dat ze voldoen aan alle gestelde eisen qua bandbreedte en ondersteunde functies. Officieel gekeurde kabels zijn voorzien van QR code* en holografische afbeelding, wat betekent dat ze alle tests goed hebben doorstaan. (*kan alleen worden gescand door de app HDMI Cable Certification app).

8K@60 / 4K@120

HDMI®-specificatie 2.1 ondersteunt end-to-end 8K / 4K-resoluties en hogere vernieuwingsfrequentie-oplossingen met een enkele geüpgradede kabel voor naadloze integratie met het HDMI-ecosysteem.

8K levert een super meeslepende kijkervaring met 2x de horizontale en verticale resolutie van 4K en 4 keer zoveel pixels. Dit gecombineerd met een verversingsfrequentie van 60 Hz zorgt voor een vloeiende en scherpe weergave van inhoud met snelle actie. 4K @ 120Hz maakt ultrasnelle bewegende UHD-beelden haarscherp en haarscherp: en sport, actiefilms, high-performance gaming en VR profiteren aanzienlijk.

Dynamic HDR

De HDMI 2.1-specificatie ondersteunt meerdere statische en dynamische HDR-oplossingen. HDR verbetert videobeelden met een uitgebreid donker tot helder contrastbereik voor diepere zwarttinten en helderder wit, meer detail in zowel de donkere als heldere delen van hetzelfde beeld, en meer detail binnen een uitgebreide kleurruimte.

Dynamische HDR zorgt voor een merkbare vooruitgang in de algehele videobeeldkwaliteit van SDR naar statische HDR en nu van statische HDR naar dynamische HDR. Dynamische HDR-ondersteuning zorgt ervoor dat elk moment van een video wordt weergegeven met de ideale waarden voor diepte, detail, helderheid, contrast en bredere kleurengamma's - per scène of zelfs per frame. HDR-verbeterde inhoud is beschikbaar voor films, video's, tv-programma's, video- en pc-games en VR.

Enhanced Audio Return Channel (eARC)

HDMI 2.1 beschikt over Enhanced Audio Return Channel (eARC), een verbetering ten opzichte van het vorige Audio Return Channel (ARC). eARC vereenvoudigt connectiviteit en biedt meer gebruiksgemak voor het ontdekken van meerdere componenten en audio-optimalisatie. Het ondersteunt de nieuwste audioformaten met hoge bitsnelheid tot 192 kHz, 24-bits en niet-gecomprimeerde 5.1 en 7.1, en 32-kanaals ongecomprimeerde audio. Het ondersteunt ook DTS-HD Master Audio™, DTS: X®, Dolby® TrueHD, Dolby Atmos®. Het is nu gemakkelijker dan ooit om geluid van bioscoopkwaliteit in een woonkamer te ervaren voor een meeslepende multidimensionale ervaring en verbeterde audiodetails en -diepte.

Met eARC kan de audio naar een tv die afkomstig is van kabel-, satelliet-, streaming- of bronapparaten via een enkele HDMI-kabel naar een AVR of soundbar worden gestuurd. Dit zorgt voor de eenvoud van connectiviteit en dat de originele audio kan worden ervaren.

Verbeterde gamefuncties

Verbeterde gaming- en mediafuncties zorgen voor een extra niveau van vloeiende en naadloze bewegingen en overgangen voor gaming, films en video. Veel van deze functies zijn al beschikbaar op tv's en gameconsoles die momenteel op de markt zijn en zullen vaker voorkomen naarmate HDMI 2.1-apparaten blijven verschijnen. Deze functies zijn niet alleen ideaal voor gameconsoles, maar ook voor het streamen van inhoud naar een ingeschakelde tv.

Ze bevatten:

• Variable Refresh Rate (VRR) vermindert of elimineert lag, trillingen en frame tearing voor vloeiendere en beter gedetailleerde gameplay. VRR stelt een spelbron, zoals een console of computer, in staat om videoframes zo snel mogelijk te leveren, wat in veel gevallen langzamer is dan de normale statische verversingssnelheid.
• Met de Auto Low Latency Mode (ALLM) kan de ideale latentie-instelling automatisch worden ingesteld, wat zorgt voor een soepele, vertragingsvrije en ononderbroken weergave en interactiviteit. In veel gevallen wordt dit de gamemodus genoemd en moet deze meestal handmatig worden ingesteld, wat inhoudt dat u door menu's en instellingen gaat en vervolgens weer terugschakelt voor normale weergave.
• Quick Frame Transport (QFT) vermindert de latentie voor soepeler gamen zonder vertraging en realtime interactieve virtual reality. QFT transporteert elk frame met een hogere snelheid om de "weergavelatentie" te verminderen, wat de hoeveelheid tijd is tussen een frame dat klaar is voor transport in de GPU en dat frame volledig wordt weergegeven.

Variabel Refresh Rate (VRR)

Een van de hoogtepunten van de meerdere gaming- en mediafuncties van de HDMI 2.1-specificatie is de variabele vernieuwingsfrequentie. VRR vermindert of elimineert lag, trillingen en frame tearing voor vloeiendere en beter gedetailleerde gameplay. VRR stelt een spelbron, zoals een console of computer, in staat om videoframes zo snel mogelijk te leveren, wat in veel gevallen langzamer is dan de normale statische verversingssnelheid.

Grafische processors hebben verschillende absolute perioden nodig om elk frame weer te geven, en deze tijd is afhankelijk van de complexiteit van de scène, het vermogen van de GPU, de geselecteerde resolutie en de framesnelheid. Wanneer de GPU wordt belast door de andere drie factoren en niet klaar is met het renderen van het volgende frame tegen de tijd dat het moet worden weergegeven, moet de bron het huidige frame herhalen of het gedeeltelijk gerenderde volgende frame weergeven, wat trillingen en tranen veroorzaakt. Door te wachten tot het volgende frame klaar is om het te vervoeren, kan de gebruiker een vlottere spelervaring krijgen.

Auto Low Latency Mode (ALLM)

Auto Low Latency Mode zorgt ervoor dat de ideale latentie-instelling automatisch wordt ingesteld, wat zorgt voor een soepele, vertragingsvrije en ononderbroken weergave en interactiviteit. In veel gevallen wordt dit de gamemodus genoemd en moet deze meestal handmatig worden ingesteld, wat inhoudt dat u door menu's en instellingen gaat en vervolgens weer terugschakelt voor normale weergave. Met ALLM kan een gameconsole, pc of ander apparaat een signaal naar het scherm sturen waardoor het automatisch overschakelt naar een modus met lage latentie en lage vertraging voor gamen. Dit kan ook andere toepassingen ten goede komen, zoals karaoke en videoconferenties.

Maar een lage latentie-instelling is misschien niet ideaal voor andere soorten kijkervaring, aangezien sommige verwerkingsfuncties op een tv kunnen worden gestopt om de latentie te verminderen. Dus met ALLM, wanneer de bron deze modus niet langer nodig heeft, bijvoorbeeld bij het overschakelen naar een filmstream, schakelt de bron het signaal uit en keert het scherm terug naar de vorige modus voor een optimaal beeld.

Quick Frame Transport (QFT)

Een ander hoogtepunt van de meerdere gaming- en mediafuncties van de HDMI 2.1-specificatie is Quick Frame Transport. QFT vermindert de latentie voor soepeler gamen zonder vertraging en realtime interactieve virtual reality. QFT transporteert elk frame met een hogere snelheid om de "weergavelatentie" te verminderen, wat de hoeveelheid tijd is tussen een frame dat klaar is voor transport in de GPU en dat frame volledig wordt weergegeven. Deze latentie is de som van de transporttijd door de uitgangscircuits van de bron, de transporttijd over de interface, de verwerking van de videogegevens in het scherm en het schilderen van het scherm met de nieuwe gegevens. Deze algehele latentie heeft invloed op het reactievermogen van games, zoals hoe lang er tussen een knop wordt ingedrukt en het tijdstip waarop de resulterende actie op het scherm wordt waargenomen. Hoewel er veel variabelen in deze vergelijking zitten, zijn er niet veel instelbaar vanuit het oogpunt van HDMI-specificatie. QFT werkt op het transportgedeelte van deze vergelijking door de tijd te verkorten die nodig is om alleen de actieve video over de kabel te verzenden. Dit resulteert in een verminderde latentie van het display en een grotere reactietijd.

Quick Media Switching (QMS)

HDMI 2.1 biedt Quick Media Switching voor films en video, wat de vertraging elimineert die kan resulteren in blanco schermen voordat inhoud wordt weergegeven. QMS gebruikt het VRR-mechanisme om de black-outperiode te elimineren wanneer alle apparaten in de HDMI-verbindingsketen van videomodus veranderen. Zolang de resolutie hetzelfde blijft en alleen de framesnelheid verandert, zal QMS soepel schakelen tussen framesnelheden.

Als je bijvoorbeeld naar trailers van een streamingdienst kijkt, kunnen sommige op 24Hz, 50Hz of 60Hz staan. Elke keer dat een trailer met een andere framesnelheid wordt geselecteerd, moet het hele systeem zijn klokken wijzigen en opnieuw synchroniseren, waardoor een A / V-black-out (een "bonk") ontstaat. Wetende dat een verandering van videomodus bonks veroorzaakt, kunnen streamingdiensten dit compenseren en een ingebouwde vertraging toevoegen, zodat gebruikers het eerste deel van de trailer niet missen. Of ze kunnen alles met dezelfde framesnelheid uitvoeren, wat de streamingdienst vereist om streams met één frequentie te leveren of de streamingbox om de conversie uit te voeren. QMS elimineert bonks door het VRR-mechanisme te gebruiken om framesnelheden te wijzigen, waardoor snelle, soepele veranderingen mogelijk zijn van een nominale 60Hz-snelheid naar elke mediasnelheid daaronder (tot 24Hz). De kijker ziet nooit lege schermen en krijgt een naadloze ervaring.

Bron: www.hdmi.org

Bekijk alle nieuwsitems