Koelkasten vaak te warm afgesteld

Juli 2016

In opdracht van het Voedingscentrum heeft onderzoeksbureau GFK een enquête afgenomen onder 326 huishoudens over de daadwerkelijke temperatuur in koelkasten. Uit het onderzoek bleek dat 85% van de Nederlandse huishoudens, de daadwerkelijke temperatuur in de koelkast niet weet. Ook kwam naar voren dat een kwart van de huishoudens bederfelijke producten te warm bewaard. Eén op de vier koelkasten is namelijk met 7°C of warmer, te warm afgesteld.

Zorg voor de ideale temperatuur
80% van de huishoudens is niet op de hoogte van de ideale temperatuur voor de koelkast. De ideale temperatuur voor de koelkast is 4°C. Deze temperatuur zorgt ervoor dat producten twee maal langer vers en houdbaar blijven en remt de groei van bacteriën en schimmels. Hoe langer eten vers blijft, hoe minder verspilling.

Hoe zorg je voor de ideale temperatuur?
De temperatuur van de koelkast kan gecontroleerd worden door middel van een koelkastthermometer die ingesteld is op de ideale temperatuur. Vooral de temperatuur van koelkasten met een traditionele compressor kan snel variëren. Dit komt omdat de compressor koelt volgens een koelcycli. Dit houdt in dat wanneer de temperatuur in de koelkast te hoog wordt, de motor aan gaat. Als deze aanslaat kan de temperatuur in de koelkast een paar graden hoger worden dan de ingestelde temperatuur. Wanneer de koelkast weer op de ingestelde temperatuur is, slaat de motor weer af. Koelkasten met een inverter motor kennen dit probleem niet.

Een tip van onze accessoire specialisten: zet voor een betrouwbare meting de koelkastthermometer in een glas water. Op deze manier kan de temperatuur in de koelkast het beste gemeten worden. De temperatuur van producten is namelijk vaak constanter.

Welke producten waar te bewaren in de koelkast?
De temperatuur in de koelkast is vaak niet overal hetzelfde. De Consumentenbond geeft consumenten daarom tips over welke producten waar in de koelkast het best bewaard kunnen worden, zodat deze langer vers blijven.

De koelkast is op te delen in 3 zones. Zie de afbeelding hieronder:

Het bovenste gedeelte van de koelkast, zone 1, is het minst koud. Dit is de beste plaats om dranken, kaas, boter, potjes en eieren te bewaren. Zone 2 is het koudste gedeelte en bevindt zich in het midden van de koelkast. Dit is de beste plaats voor bederfelijke en bacterie gevoelige producten. De perfecte plaats dus voor zuivelproducten, vlees en vis, gesneden groenten en fruit en andere restjes. Het onderste gedeelte in de koelkast, zone 3, is de groentelade. Een goede plek om groenten en bepaald fruit in te bewaren.

Bekijk alle nieuwsitems