Regels voor het vervoeren van PowerBanks in het vliegtuig

Juni 2017

De zomervakantie staat weer voor de deur en veel mensen vliegen dan graag naar het buitenland. De handbagage en de koffers worden weer ingepakt en alles staat klaar om mee te nemen. Ook elektronische apparaten worden vaak meegenomen op reis, zoals smartphones, tablets en digitale camera’s, maar ook PowerBanks gaan steeds vaker mee het vliegtuig in. Maar wat is eigenlijk wel of niet toegestaan in de hand- en check-in bagage?

Er zijn een aantal regels met betrekking tot het vervoeren van elektronische apparatuur in het vliegtuig. Dit heeft te maken met de capaciteit van het brandbare metaal, genaamd Lithium in accu’s en batterijen. Deze bevatten namelijk een kleine hoeveelheid Lithium. Hierdoor kan het voorkomen dat, als gevolg van kortsluiting in de batterij, er brand ontstaat.

Bij smartphones, tablets en digitale camera’s zit de accu/batterij vaak ingebouwd in het apparaat. Ook de capaciteit hiervan is meestal beperkt. Echter bij PowerBanks kan de hoeveelheid Lithium veel groter zijn. Daarom wordt er bij het vervoeren van elektronische apparatuur gekeken naar de capaciteit en het aantal Wattuur.

Op basis van Watttuur wordt er een onderscheid gemaakt in drie groepen, namelijk apparatuur met minder dan 100 Watttuur, tussen de 100 en 160 Wattuur en met meer dan 160 Watttuur.

In onderstaande tabel is te zien welke apparatuur wel en niet is toegestaan in de hand- en/of check-in bagage.


Alle Lithium PowerBanks mogen dus in principe altijd mee in de handbagage, alleen deze mogen niet mee in de check-in bagage in het ruim. 

Toch is er een uitzondering!
De nieuwe Trav O Safe portable PowerBank van GP (4H03) bevat geen Lithium, maar wordt aangedreven door Recycko+ Nickel Metal Hydride (NiMH) oplaadbare batterijen. Dit is een veiliger alternatief voor Lithium. Daarmee voldoet deze aan de IATA Dangerous Goods Regulations en is deze veilig voor handbagage, maar ook voor check-in bagage.De Trav O Safe portable PowerBank van GP is verkrijgbaar in onze webshop.

Bekijk alle nieuwsitems