Rookmelders per 1 juli 2022 verplicht

maart 2020

Ook al lijkt het nog niet aan de orde, toch is het belangrijk om er nu alvast aandacht aan te schenken. Het ministerie van Binnenlandse Zaken geeft gehoor aan het advies van de brandweer om rookmelders voor alle woningen verplicht te maken. Voor nieuwbouwwoningen geldt al dat de woning opgeleverd moet worden met op elke verdieping minimaal 1 rookmelder.

Uit TNO-onderzoek van afgelopen jaren blijkt dat rookmelders in alle woningen het risico op dodelijke slachtsoffers vermindert. TNO staat voor de Nederlandse organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek is een onafhankelijke onderzoeksorganisatie. Tussen 2008 en 2017 stierven in Nederland namelijk jaarlijks gemiddeld 31 mensen door een woningbrand. Dit cijfer wil de overheid terugdringen waardoor rookmelders nu verplicht worden.  Onderstaand een overzicht van de cijfers omtrent woningbranden in 2018.

Ter verduidelijking van de cijfers, het totaal aantal meldingen van woningbranden in 2018 telt net iets meer dan 80.000. Dit betekent dat er ongeveer 220 meldingen per dag werden gedaan van een woningbrand. Van de 80.000 meldingen waren er in 2018 30 fataal. Een fatale woningbrand is een brand waarbij dodelijke slachtoffers als gevolg van de brand zijn te betreuren, die heeft plaatsgevonden in een gebouw met een woonfunctie of in een ander ‘woongerelateerd’  object en die niet door opzet is veroorzaakt. Het aantal van 30 fatale woningbranden moet verder teruggedrongen worden en daarom worden rookmelders op elke verdieping verplicht.

Om de eigenaren van gebouwen tijd te geven om deze wijziging door te voeren, is het de bedoeling dat de verplichtingen per 1 juli 2022 in gaan. Hiermee worden ook mogelijke problemen voorkomen bij de levering en beschikbaarheid van rookmelders bij leveranciers. Naar schatting wordt verwacht dat er tussen de 7,3 tot 10,6 miljoen nieuwe rookmelders moeten worden geplaatst. Bij Elka Pieterman kunt u kiezen uit de rookmelders van de merken Angel Eye (voorheen First Alert) en FITO.

Bekijk alle nieuwsitems