Stofzuiger onderhoud: waar moet op gelet worden?

Augustus 2019

Stofzuigers zijn een van de meest gebruikte huishoudelijke apparaten en veel van ons vergeten om dit belangrijke apparaat goed te onderhouden. Het is belangrijk om uw stofzuiger af en toe een grondige schoonmaakbeurt te geven en de belangrijkste onderdelen te controleren. We leggen stap voor stap uit waar u op moet letten:

Stofzuigerzak of stofzak legen

Wanneer de stofzak of bak van uw stofzuiger vol is, moet deze geleegd of vervangen worden. Het is belangrijk om dit op tijd te doen. Stofzuigers met een volle stofzak of bak hebben namelijk een lagere zuigkracht. Ook verbruikt de motor meer stroom dan normaal en is de kans op oververhitting aanwezig. Dit kunt u simpelweg voorkomen door de stofzak of bak tijdig (eens per maand) te verwisselen of legen.

Stofzuiger filters

Naast het stofreservoir wordt ook vaak het stofzuigerfilter vergeten. Het is belangrijk om het filter af en toe schoon te maken. Dit kunt u gemakkelijk doen door het filter af te stoffen en vervolgens af te spoelen. Wanneer het filter versleten of gescheurd is kunt u deze gemakkelijk vervangen. 

Soorten filters

Voor het onderhouden van uw stofzuiger kunt u gebruik maken van één of meerdere filters. We maken hierbij onderscheid uit de volgende filters:

• Motorfilter: een motorfilter wordt gebruikt om de motor van uw stofzuiger te beschermen. De motorfilter is grof van structuur en heeft als functie om de grove stofzeeltjes te weren zodat deze niet in uw motor terecht komen.

• Microfilter: een microfilter filtert de lucht die door uw stofzuiger wordt uitgeblazen. Hierdoor worden er geen stofvuiltjes terug uw woning in geblazen. 

• Koolstoffilter: een koolstoffilter wordt vooral mensen met een huisdier of rokers aangeraden. Deze filter weert namelijk niet alleen stofdeeltjes, maar neutraliseert ook onaangename luchtjes. De aanwezige geurmoleculen die uw geliefde huisdier achterlaat, worden eenvoudig aan de koolstof gebonden, waardoor schonere lucht wordt uitgeblazen.

• HEPA filter: de afkorting HEPA staat voor High Efficiency Particulate Air. Deze techniek staat garant voor een filtratie van 99,9% van alle stofdeeltjes die groter zijn dan 1 micron (één duizendste millimeter). Met deze filter is uw huis vrij van stuifmeelkorrels, huidschilfers van dieren en uitwerpselen van huisstofmijt. Hierdoor is deze filter enorm geschikt voor mensen met een allergie voor huisstof of een aandoening aan de luchtwegen.

Tip: geursticks en geurparels

Om een heerlijke geur te verspreiden tijdens het stofzuigen, vult u de stofzuigerzak of stofzuigerbak met geurstick of geurparels. Deze sticks en  parels blijven actief gedurende de levensduur van uw stofzuigerzak of reiniging van het reservoir en zorgen voor een frisse geur.

Bekijk alle nieuwsitems