Tips voor het thuiswerken

maart 2020

Optimale zithouding

Zowel in Nederland als in de rest van de wereld wordt nu een stuk meer vanuit huis gewerkt. Het is daarom van groot belang om de thuiswerkplek zo goed mogelijk in te richten. Comfort mag natuurlijk niet ontbreken. Het is ook belangrijk om het beeldscherm van de computer of laptop op een goede hoogte en afstand te plaatsen. Een goede instelling van de stoel mag ook niet ontbreken. Een goede zithouding is essentieel om het vanuit huis werken gezond te houden. De meeste bureaus zijn namelijk ongeveer 74 cm hoog. Echter, zijn sommige verstelbaar dus kan dit verschillen. Deze maat van 74 cm is de Europese norm voor werkplekken. Voor de zithoogte is het van belang dat het bekken hoger zit dan de knieën, waarmee de armsteunen van de bureaustoel  op ellebooghoogte uitkomen. We plaatsen massaal het beeldscherm te hoog. Dit is namelijk pas goed op hoogte als de bovenste rand van het beeldscherm gelijk staat met de ogen. Bovendien is het ideaal om het scherm op armafstand van uzelf af te plaatsen. Houd de muis dicht bij het lichaam en het toetsenbord 15 cm van de rand van het bureau.

Accessoires

Naast de juiste houding en afstand, is het ook van belang om het thuiswerken zo gemakkelijk mogelijk te maken. Zo heeft u met de juiste accessoires de uitgelezen mogelijkheid om een hogere productiviteit te halen, zelfs vanuit huis.

Bij Elka Pieterman kunt u dan ook vanzelfsprekend terecht voor de accessoires die u nodig heeft zoals toetsenborden, muizen, headsets en vele andere kantoorartikelen. Zowel de toetsenborden, muizen als de headsets zijn er in verschillende types, zo zijn ze draadloos te bestellen of met een kabelaansluiting.

Draadloos

Daarnaast is er bij sommige modellen de mogelijkheid om de producten te koppelen via Bluetooth. Via deze Bluetooth verbinding maakt de muis of de headset dan verbinding met de PC of de laptop en kunt u aan de slag zonder dat uw kabels in de knoop raken. Daarnaast is er nóg een manier om producten met elkaar te verbinden. Zo zijn beschikken sommige producten over een 2,4 Ghz of een 5 GHz verbinding. GHz is de afkorting voor Giga Hertz, en beschrijft de frequentie van een bepaald signaal. De Wi-Fi router, zend een Wi-Fi signaal uit op een bepaalde frequentie. Wanneer slimme apparaten verbonden worden met de router, werken ze al. Tegenwoordig zijn er dus 2 van dit soort verbindingen, een 2,4 of een 5 GHz. Deze signalen hebben beide een andere golflengte. De meeste apparaten werken met een 2,4 GHz signaal en het kan daarom wel eens voorkomen dat dit signaal overbelast raakt. Vandaar dat veel routers tegenwoordig ook de  mogelijkheid hebben om een stabieler 5 GHz signaal uit te zenden. Dit signaal heeft een korter bereik, maar is in veel gevallen wel sneller.

Wat is bluetooth nou precies? Bluetooth is een methode om draadloos gegevens uit te wisselen tussen twee of meer apparaten. In dit geval is één apparaat de zender en de ander de ontvanger. De belangrijkste voorwaarden voor het koppelen van apparaten via bluetooth is dat de afstand niet te groot mag zijn. De maximale afstand is meestal 10 meter, hoewel er ook apparaten zijn met een langere afstand.

Maar wat is nou het verschil tussen bluetooth en het verbinden via een 2,4 GHz verbinding? Zowel Bluetooth als Wi-Fi (2,4 GHz) bieden draadloze communicatie en maken daarvoor gebruik van radiosignalen. Het belangrijkste verschil tussen Bluetooth en Wi-Fi is echter het doel waarvoor ze ontworpen zijn. Bluetooth wordt met name gebruikt om apparaten met een kort bereik met elkaar te verbinden. Wi-Fi biedt echter een snelle draadloze internettoegang. Zonder zorgen te hoeven te maken over de snelheid, dan is Bluetooth een prima oplossing, want er is weinig bandbreedte voor nodig. Wi-Fi bied meer bandbreedte omdat snelheid een belangrijke factor is voor een goede internet aansluiting.

Onderdeel

Wi-Fi

Bluetooth
Bandbreedte Hoog Laag
Hardwarevereiste

Draadloze adapter op alle devices binnen het netwerk en een draadloze router.

Bluetooth-adapter op de devices die met elkaar worden verbonden.

Gebruiksgemak

Complexer door de configuratie van hardware en software

Eenvoudig, koppelen van devices is eenvoudiger

Bereik

100 m

10 m

Veiligheid

Betere beveiligingsfuncties

Minder veilig

Energieverbruik

Hoog

Laag
Frequentiebereik

2,4 GHz en 5 GHz

2.400 GHz en 2.483 GHz

Flexibiliteit

Ondersteuning voor groot aantal devices

Ondersteuning voor beperkter aantal devices

Bekijk alle nieuwsitems